Problemställning: hur kommunicerar man tråkig men viktig samhällsinformation till barn?
Lösning: Med hjälp av Minecraft, så klart.

Kund
Region Sthlm/ SL, Tvärbanan
År

2017 – 2018

Roll
  • Digital kommunikatör
  • Konsult
Uppgifter
  • Idé
  • Strategi
  • Kommunikation

År 2017 arbetade jag som konsult i rollen som digital designer och webbkommunikatör för SL:s utbyggnad av Tvärbanans Kistagren. En av projektets utmaningar var att hitta nya, engagerande sätt att kommunicera med invånarna, särskilt barn och unga, om hur byggprojektet skulle påverka deras närmiljö.

Jag föreslog att använda Minecraft som ett verktyg för att visualisera den framtida Tvärbanan och låta barn delta i skapandet av sin egen stadsmiljö.

BAKGRUND

Rälsen skulle dras genom tätbebyggda områden, vilket innebar utmaningar för de boende. En av projektets viktigaste uppgifter var därför att effektivt kommunicera och informera invånarna – särskilt barn, i enlighet med barnkonventionens riktlinjer.

Barn och unga i Rissne, Ursvik och Tensta skulle påverkas under en lång tid, då deras vanliga skolvägar riskerade att blockeras av bygget. En oro var att de istället skulle välja farliga genvägar genom byggområdet.

PROBLEMSTÄLLNING

Traditionellt sker informationsspridning genom tryckta broschyrer som delas ut i skolor. Problemet är att barn sällan läser dem, och många i området har inte svenska som modersmål. Det innebär att de kanske saknar stöd i hemmet för att förstå informationen.

En annan utmaning var risken för vandalism och klotter när den nya Tvärbanan väl stod färdig.

IDÉ & HYPOTES

Jag föreslog att barnen skulle få bygga Tvärbanan digitalt i Minecraft, parallellt med det faktiska bygget. Detta skulle ske i samarbete med kommuner och skolor och utformas som en tävling.

Hypotes: Genom att göra bygg- och samhällsinformation rolig och interaktiv skulle barnen bli mer mottagliga och engagerade. Dessutom skulle de kunna fungera som framtida ambassadörer mot vandalism.

RESEARCH & INTERVJUER

Vid vår research upptäckte vi att Microsoft, som äger Minecraft, nyligen hade lanserat en utbildningsversion av spelet. Vi intervjuade även rektorer, lärare och elever – och alla var mycket positiva till upplägget.

GENOMFÖRANDE

Vi utarbetade en aktivitetsplan som godkändes av SL:s ledning. Projektet planerades att genomföras hösten 2018 som en tävling för elever i årskurs 5 i Sundbybergs kommun.

För att lyckas i tävlingen skulle barnen behöva förstå hur ett riktigt byggprojekt fungerar. Det inkluderade fältbesök till byggplatsen och skolbesök av en representant från projektet.

Vinnaren skulle koras vid en ceremoni på Sundbybergs kulturhus.

KUNDNYTTA

Effektiv kommunikation med en svårnådd målgrupp – SL fick en lösning som engagerade barnen på deras egen nivå, istället för att enbart förlita sig på traditionella informationskanaler som broschyrer och skolbesök.

Stärkt relation mellan SL och lokalsamhället – Genom att involvera barnen i byggprocessen skapades en positivare inställning till projektet hos både elever, föräldrar och skolor.

Långsiktig minskning av skadegörelse och klotter – Barn som fick en relation till projektet och lärde sig om det genom Minecraft var mindre benägna att vandaliserade det färdiga resultatet.

Innovativ och kostnadseffektiv metod – Genom att använda Minecraft kunde SL förmedla komplex information på ett interaktivt och pedagogiskt sätt, till en lägre kostnad än att utveckla en helt ny kommunikationsplattform.

Enligt Microsoft var det första gången Minecraft används på det här sättet globalt, och de såg det som ett viktigt pilotprojekt.